– اخبار استانها –
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، قزوین یکی از استانهای کهن ایران است که آثار تاریخی زیبا و با اصالتی را در قلب خود نگه میدارد، آثاری که نظر هر بازدیدکنندهای را به خود جلب میکند. دیرینگی برخی از آنها موجب شده تقریبا ویران شوند، البته تعدادی دیگر در دست مرمت هستند.
آب انبار حوض یا استخر سرپوشیده ای است که معمولا در زیرزمین ساخته میشود و محلی برای ذخیره آب است. آبانبارها بیشتر در مناطق کویری ساخته میشدند تا بتوانند در مواقع خشکسالی و تابستان از ذخایر آبی آنها استفاده کرد. آبانبار سردار بزرگ در شهر قزوین قرار دارد و قدمت آن به سال ۱۲۲۷ هجری قمری بر میگردد.
پیش از این که قزوین لولهکشی شود مردم برای تامین آب آشامیدنی از آن استفاده می کردند. با توجه به موقعیت جغرافیایی قزوین این شهر در گذشته همواره با کم آبی روبرو بوده است. از این رو گذشتگان این دیار، قنات را برای گذر از خشکسالی انتخاب و آب انبارهای بسیاری در آن احداث کردند. ناگفته نماند که آبانبار سردار بزرگ، بزرگترین آبانبار تک گنبدی در ایران و جهان است.
تاریخچه آبانبار سردار بزرگ
آبانبار سردار بزرگ در دوره فتحعلی شاه قاجار به دست، دو برادر به نام محمدحسن خان و محمدحسین خان، از امرا و سرداران زمان فتحعلی شاه، محمد شاه و ناصرالدین شاه ساخته شد. همچنین این بنا در تاریخ ۸ شهریور سال ۱۳۵۵ به شمارهٔ ثبت ۱۳۳۷ به ثبت ملی رسیده است.
معماری و معرفی بخشهای مختلف آبانبار سردار بزرگ
این بنای گنبددار که نمونهای منحصر به فرد در ایران به شمار می رود، گنبدی رفیع و آجری دارد، که نورگیرهایی بر بدنه آجری آن تعبیه شده است. گنبد عظیم و زیبای آبانبار سردار آجری است و در بالاترین قسمت آن بادگیری قرار گرفته و ارتفاع بلندترین نقطه آن تا کف آبانبار حدود ۲۸٫۵ متر است.
علاوهبر بادگیر مرکزی، ۴ روزن مشبک دیگر جهت تهویه در گنبد کار گذاشته شده است. مصالح به کار رفته در جرزهای آبانبار، شفته آهک با روکش ساروج است و قطر آنها در حدود ۳ متر است.
مخزن آب آن مربع شکل و به ابعاد تقریبی ۱۷ متر است. راه شیر آبانبار ۵۰ پله سنگی دارد و برای دسترسی به آب باید ۱۲٫۵ متر پایین رفت. سقف داخلی طاق نمای میانی دارای تزئینات آجر کاری همراه با رسمبندی و استفاده از پا باریکهای تزئینی، که با کاشی آرایش بیشتری یافته است.
در دو طرف درب ورودی آبانبار سردار، سکوی سنگی برای نشستن و استراحت وجود دارد و همچنین راه سنگی و هر پله به ارتفاع متوسط ۲۵ سانتی متر، که جمعاً این آب انبار دارای ۵۰ پله سنگی است که به کانالی مشهور به راه شیر منتهی شده که دارای سقف قوسی شکل است. ورودی آبانبار دارای یک طاق نمای عریض با قوس جناغی و ۲ پا طاق جانبی به صورت ۲ طبقه بوده که با آجر کاری و کاشی کاری در طرح هندسی آراسته شده است.
این آب انبار یک نظام بزرگ و جالب از آبرسانی شهری محسوب میشود که حجم مخزن آن بالغ بر ۳ هزار متر مکعب است. زیبایی و معماری خاص این آبانبار برای هر بازدید کنندهای حیرتآور است و هر ساله افراد زیادی برای بازدید از آبانبار سردار بزرگ، به شهر قزوین سفر میکنند.
انتهای پیام/
source