به گزارش بهداشت نیوز، دکتر علیرضا زالی امروز چهارشنبه 26 دی ماه در بیستمین کنگره ملی تغذیه کودکان ونوجوانان که در تالار امام خمینی(ره) برگزار شد، تغذیه با شیر مادر را یکی از موثرترین پارامترها در پنجره طلایی سنی( اوایل شیرخوارگی) افراد عنوان کرد.
وی نقش تغذیه با شیر مادر را در سلامت کودکان بی بدیل توصیف کرد و گفت: تغذیه با شیر مادر بر رشد و تکامل ابعاد مختلف جسمی، روانی و شناختی فرد تاثیرگذار است.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سالهای اخیر متخصصان معتقدند که هر گونه کمبود تغذیهای در دوران شیرخوارگی عوارض متعددی بر ابعاد مختلف زندگی فرد خواهد داشت.
دکتر زالی با اشاره به نقش عوامل اجتماعی بر سلامت و تغذیه سالم، فقر، ناآگاهی، آسیبهای اجتماعی، شکافهای بین نسلی، تغییر در ذائقه فرهنگی و اجتماعی کودکان، حاشیه نشینی، مهاجرت و برخی ازعوامل اجتماعی موثر در تغذیه کودکان و نوجوانان برشمرد.
به گفته وی برای رفع چالشهای تغذیهای کودکان و دستیابی به تغذیه سالم باید عوامل اجتماعی ذیربط نیز مد نظر قرار گیرند و شاخصهای رفاهی، اقتصادی و اجتماعی و… اصلاح شود.
وی تلاش وزارت بهداشت در راستای شناسایی کودکان مبتلا به سوء تغذیه در پنج دهک اول و انجام مداخلات لازم را ستودنی برشمرد و خاطرنشان کرد که این امر فقط در حوزه اختیارات وزارت بهداشت نیست و به کمک سایر دستگاهها نیز نیاز دارد.
دکتر زالی چاقی مفرط را خطر دیگری در میان کودکان و نوجوانان برشمرد که از زمان پاندمی کرونا و ماندن در خانه، عادت کردن کودکان به بازی های دیجیتال، کم تحرکی و کاهش فعالیتهای فیزیکی، افزایش مصرف فستفودها و تغذیه ناسالم و تغییر ذائقه کودکان افزایش شیوع پیدا کرده است.
دکتر زالی با اشاره به اهمیت تغذیه سالم در پیشگیری از بروز چاقی و لاغری و سوءتغذیه بر اهمیت آموزش همگانی در این خصوص به عنوان یک راهکار مناسب تاکید کرد.
وی آموزش همگانی را در مدیریت منابع اقتصادی خانواده برای تامین تغذیه سالم و با کیفیت بسیار مهم و موثر برشمرد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اهمیت آموزش کودکان از سنین پایین با تغذیه سالم و باکیفیت بر لزوم همکاری آموزش و پرورش در این خصوص تاکید کرد تا با نظارت بر بوفه ها و عدم توزیع مواد غذایی ناسالم و آسیب رسان بتوان در راستای بهبود تغذیه کودکان گام موثری برداشت.
دکتر زالی توجه به میان وعده غذایی کودکان مدرسهای به ویژه خانوادههای کم برخوردار را یک راهبرد اضطراری برشمرد که باید مورد توجه قرار گیرد.
مکمل یاری ویتامین دی و آهن، کمبود ویتامین دی در بانوان، کاهش سرانه مصرف مواد لبنی در کودکان و بروز استئوپروز در دهه های سنی بالا، کمبود املاح، توجه به تغذیه مادران باردار و … از دیگر مباحث مطرح شده توسط دکتر زالی در این نشست بود و خواستار ارایه پیشنهادات و فرمولهای اصلاحی در این راستا از سوی متخصصان شد.
وی با توجه به شیوع چاقی در کودکان به برخی عوارض آن نظیر سندرم متابولیک، فشارخون و چربی بالا، آپنه در خواب، ریفلاکس، خواب آلودگی و کاهش کیفیت یادگیری، کاهش اعتماد به نفس، اختلال در کیفیت زندگی کودک و افزایش خطر بروز سرطان در سنین بالاتر اشاره کرد.
دکتر زالی با اشاره به ترسیم نقشه آینده نگارانه 10 سال آینده خاطرنشان کرد که در 10 سال آینده بالاترین رشد ابتلا به سرطان در مردان مربوط به سرطانهای پروستات، کلورکتال و ریه است و در زنان نیز مربوط به سرطانهای پستان، روده بزرگ و تیروئید می شود.
به گفته وی احتمال ابتلا به سرطانهای پروستات، روده بزرگ و پستان با چاقی مرتبط است.
دکتر زالی در خاتمه سخنان خود ضمن تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این گردهمایی علمی ابراز امیدواری کرد این کنگره سه روز منجر به ایجاد راهکارها و برنامه های عملیاتی در راستای رفع مشکلات و معضلات تغذیه ای کشور و روزهای بهتر برای مردم کشورمان شود.
دکتر احمد اسماعیل زاده مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نیز ضمن تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این کنگره سه روزه به ارایه اقدامات و برنامه های وزارت بهداشت برای بهبود وضعیت تغذیه کودکان در کشور پرداخت.
وی در سخنان خود از اساتید و متخصصان و صاحبنظران حاضر خواست تا نظرات و پیشنهادها، ایده ها و ابتکارات خود در راستای بهبود تغذیه کودکان کشور را ارایه دهند تا در برنامه های استانی و ملی مورد استفاده قرار گیرد.
دکتر اسماعیل زاده چاقی و سوء تغذیه و کمبود وزن را از جمله مشکلات تغذیه ای در کشور برشمرد و که بر اثر کمبود مواد مغذی و یا عادات غذایی نادرست ایجاد می شود و به آمار شیوع کم وزنی، کوتاهی قد و لاغری و چاقی و … در کشور اشاره کرد.
وی در ادامه به اقدامات صورت گرفته از سوی وزارت بهداشت در این راستا اشاره کرد که استقرار کارشناس تغذیه در مناطق روستایی، تدوین هرم راهنمای غذایی کودکان برای اولین بار در کشور و منطقه، تدوین نقشه تغذیه ای کشور با تمرکز بر شاخصهای تغذیه ای کودکان، تدوین راهنماهای غذایی، پیاده سازی نظام ارجاع کودکان مبتلا به اختلالات تغذیه ای، تهیه کتابچه تغذیه ای آموزشی گام به گام برای کودکان از دبستان تا دبیرستان برخی از این اقدامات بود.
دکتر اسماعیل زاده نتایج اجرای برنامه هایی نظیر پایگاه تغذیه سالم در مدارس و شیر مدرسه توسط وزارت بهداشت را بسیار مفید و کارآمد برشمرد و نیازمند همکاری آموزش و پرورش و مسئولان وتامین بودجه برای تهیه شیر دانست.
به گفته وی همکاری در پروژه های بین المللی تغذیه ای با UN، برنامه های مکمل یاری، شناسایی و حمایت کودکان زیر 5 سال مبتلا به سوء تغذیه ،ارایه خدمات تغذیه ای به نوجوانان، اجرای مکمل یاری ویتامین آ برای کودکان دو تا پنج سال در 40 دانشگاه، تهیه کتاب پاسخ علمی به باورهای تغذیه ای نادرست، تهیه استاندارد تغذیه کودکان در کودکستانها و برگزاری کارگاههای آموزشی از دیگر اقدامات وزارت بهداشت در این راستا بود.
امنیت غذایی به چه معناست؟
دکتر علی اکبر سیاری رییس بیستمین کنگره ملی تغذیه کودکان ونوجوانان و رییس انجمن علمی تغذیه کودکان ایران با اشاره به مفاهیم موجود درخصوص تغذیه گفت: در ابتدا تغذیه به عنوان سیری شکمی و بعدها به عنوان سیری سلولی تعریف شد اما امروزه معنای تغذیه و امنیت غذایی این است که همه مردم در همه اوقات شبانه روز به مواد غذایی سالم مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند.
دکتر سیاری با بیان اینکه بحث تغذیه یک موضوع پیچیده و چند بعدی است، تاکید کرد: برای امنیت غذایی درآمد، وجود غذا و دسترسی به آن، تولید محصول، اطلاعات و فرهنگ غذایی لازم است.
وی با اشاره به اهمیت تغذیه مناسب در سلامت کودکان، کوتاهی قد، کمبود وزن در اثر سوء تغذیه را از عوارض تغذیه ای در کودکان ذکر کرد.
به گفته وی 149 میلیون کودک زیر پنج سال دچار کاهش قد و 49 میلیون نیز دچار کمبود وزن هستند.
چاقی، مرگ خاموش
دکتر سیاری افزایش وزن و چاقی را نیز از دیگر مشکلات تغذیه ای در کودکان برشمرد و گفت: سوء تغذیه و به خصوص چاقی یک مرگ خاموش است.
این استاد پیشکسوت دانشگاه با اشاره به اهمیت پیشگیری و درمان چاقی در کودکان یادآور شد که چاقی باعث بروز اختلالات متابولیک و عوارض متعددی در کودکان و سنین بالاتر میشود.
به گفته وی تیمی متشکل از پزشک، روانشناس، متخصص تغذیه و تربیت بدنی به صورت ادغام یافته باید برای درمان چاقی کارکنند.
دکتر سیاری چاقی را یک پاندمی عنوان کرد که سلامت کودکان را تهدید می کند و باید کنترل شود.
رییس بیستمین کنگره ملی تغذیه کودکان و نوجوانان در خاتمه سخنان خود ابراز امیدواری کرد که آموخته های ارایه شده در این کنگره سه روزه بتواند راهکارهای مناسبی برای ارتقای سلامت کودکان این سرزمین ارایه دهد.
دکتر فرید ایمان زاده دبیر اجرایی کنگره بررسی و تبیین شایعترین معضلات تغذیهای کودکان کشور، دلایل مشکلات و ارایه آخرین یافتههای علمی برای رفع این معضلات را هدف اصلی این همایش سه روزه عنوان کرد که با حضور متخصصان مرتبط شامل حوزههای اطفال و متخصصان تغذیه برگزار میشود.
وی انسان توسعه یافته را انسانی برشمرد که آموزش پذیر باشد و بتواند نقش موثری در توسعه اقتصادی، فرهنگی، علمی و ملی جامعه ایفا کند.
تغذیه زیربنای توسعه
وی با بیان اینکه زیربنای توسعه جامعه، توسعه انسانی آن است، گفت: انسان توسعه یافته، انسانی است که سالم و آموزش پذیر باشد و بتواند نقش مؤثری در گسترش حیطههای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از قبیل خدمات، صنعت، کشاورزی و … داشته باشد به نحوی که موجب افزایش درآمد ملی سرانه شود.
وی تاکید کرد: زیر بنای این توسعه یافتگی مبتنی بر آموزش، تغذیه و سلامت انسان است.
دکتر ایمان زاده با اشاره به اهمیت تغذیه در سلامت انسانها یادآورشد: بحرانهای اقتصادی باعث عدم دسترسی کودکان و نوجوانان به مواد غذایی با کیفیت میشود و متاسفانه سلامت و آینده آنها را به مخاطره می اندازد.
وی ضمن تقدیر از تمامی دست اندرکاران برگزاری این همایش علمی تخصصی ابراز امیدواری کرد که این کنگره سه روزه منجر به ارایه راهکارهای مفید و موثری برای مواجهه با مشکلات تغذیه ای در کودکان و ارتقای سلامت آنان شود.
دکتر ناصر کلانتری دبیر علمی این کنگره با اشاره به اهمیت تغذیه در سلامت انسان و به ویژه کودکان تاکید کرد که تغذیه سالم باعث سلامت انسان و سلامت انسان نیز باعث سلامت و رشد و توسعه جامعه می شود.
به گفته وی اهمیت تغذیه با شیر مادر، تغذیه تکمیلی در کودکان، ارزیابی تغذیه ای کودکان، بدغذایی در کودکان و نوجوانان، سوء تغذیه در کودکان و نوجوانان، تغذیه بالینی و تغذیه در بیماری های کودکان و نوجونان و چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان از مهمترین محورهای مورد بحث در این گنگره سه روزه است.
دکتر کلانتری سوء تغذیه و چاقی در کودکان را از جمله معضلات موجود درحوزه تغذیه در کودکان برشمرد و یادآور شد که علاوه بر وجود سوء تغذیه کودکان در مناطق کم برخوردار امروزه با معضل چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان مواجه هستیم.
بیستمین کنگره ملی تغذیه کودکان و نوجوانان با حضور متخصصان و صاحبنظران این حوزه صبح چهارشنبه 26 دیماه 1403در تالار امام خمینی (ره) دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی آغاز به کار کرد و تا 28 دیماه ادامه خواهد داشت.
source