کد خبر: 276978
تاریخ انتشار: شنبه 29 دي 1403 – 06:53
به گزارش خبر۲۴،مهدی شکیبایی کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با خبر۲۴ به آتشبس صورت گرفته در غزه اشاره کرد و در پاسخ به اینکه آیا این توافق ابتکار عمل رژیم صهیونیستی است یا نتیجه فشار عوامل خارجی، اظهار داشت: من معتقدم که این توافق نیاز فوری ابتدا امریکاییها یعنی غربیها و متحدین اسرائیل است؛ یعنی این غربیها هستند که به این توافق نیازمندتر از خود حماس و خود نتانیاهو هستند.
کارشناس مسائل منطقه در تشریح این مسئله و پاسخ به اینکه چرا آتشبس نیاز فوری امریکاییهاست، گفت: امریکاییها با وجود اینکه در آستانه دور دوم ریاست جمهوری ترامپ هستیم، آنها بهدنبال ساماندهی به یکسری از وضعیت خودشان در منطقه خاورمیانه هستند و لذا این اضطرار از این بابت است که ترامپ بهدنبال این مسئله است که به وضعیت خودش و متحدانش در منطقه سامانی بدهد.
وی تاکید کرد: معتقدم پیش از اینکه آتشبس نیاز گروههای مقاومت فلسطینی یا اسرائیل باشد، این مسئله یک نیاز امریکایی محسوب میشود و بنابراین اولین موضوع این است که امریکاییها میخواستند که این اتفاق صورت بگیرد و با اینکه هرچقدر گروههای مقاومت و به ویژه حماسه پافشاری برمقاومت میکرد و زمان بیشتر میشد، این مسئله برای آمریکا مشکلاتی را به وجود آورد. البته طرف نفر دومی که به این آتش بس نیاز فوری داشت، طرف اسرائیلی است که البته منظور شخص نتانیاهو نیست.
شکیبایی افزود: اسرائیل در موقعیتی قرار گرفته بود که بعد از گذشته ۴۶۷ روز بعد از عملیات طوفانالاقصی نتوانسته بود به اهدافی که اعلام کرده بود، برسد. اینها هرقدر جلوتر رفتند این ناتوانی هم افزایش پیدا میکرد و تصویری که از رژیم ارائه میشد همخوانی با آن ادعاهایی که آنها میکردند، نداشت. و اگر اصرار شخصی نتانیاهو نبود شاید اینکه آنها در همان ماههای اول جنگ، و شاید در سومین یا چهارمین ماه جنگ به سمت آتش بس میرفتند اما امریکاییها و همچنین مسائل شخصی نتانیاهو اجازه نمیداد که این جنگ به پایان برسد بنابراین امروز نفر دومی که از این آتشبس سود میبرد، خود اسرائیل است و در این میان به همان میزان شخص نتانیاهو ضرر خواهد کرد.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: بنابراین نفر دومی که از این آتش بس سود میبرد خود اسرائیل است و به همان میزان کسی که ضرر میکند شخص نتانیاهو است و دلایل آن مسائل شخصی و پروندههایی است که دارد و البته اهدافی که دنبال در نوار غزه دنبال میکردند و محقق نشد. و در مرتبه سوم، آتش بس یک نیاز فلسطینی بوده است.
وی به ابعاد این آتش بس پرداخت و عنوان کرد: همه ما میدانیم توافقی که براساس یکسری شروط منعقد میشود، آن توافق قطعاً طرفی که شروط را گذاشته است پیروز است. لذ شروط در این آتشبس از سوی حماس مطرح شد و در نهایت طرف اسرائیلی با ایستادگی خود فلسطینیها و مردم غزه و خود حماس مجبور به تن دادن به این توافق شد.
شکیبایی درباره جبهه داخلی رژیم صهیونیستی بعد از آتشبس گفت: بدون شک این توافق تاثیرات خودش را بر جبهه داخلی رژیم خواهد گذاشت؛ رژیمی که درحالی تن به آتشبس داده که بیش از ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار شهرک نشین اسرائیلی آواره هستند و طبق پیشبینیها و برآوردها در خوشبینانهترین حالت یعنی همین الان که توافق آتش بس امضا شده و از یکشنبه اجرایی میشود برآورد میشود مردادماه سال آینده این آورارهها به خانههایشان در مجاورت نوار غزه و مجاورت مرز با لبنان بازگردند لذا جبهه داخلی اسرائیل چنین شرایطی را تحمل میکند.
این کارشناس منطقه گفت: نتانیاهو و اساساً کابینه امنیتی رژیم اعلام کرده بودند که زمانی دست از این جنگ بر خواهند داشت که اولا توانسته باشند آوارگان اسرائیلی را بازگردانند و سپس توان رزم حماس را نابود بکنند و در مرحله سوم بتوانند اداره مدنی نوار غزه را کامل از دست حماس خارج بکنند درحالی که هیچ کدام از این اهدافی که اعلام کرده بودند صورت نگرفته است.
وی خاطرنشان کرد: هماکنون بسیاری از جریانهای سیاسی درون اسرائیل معتقدند که نه تنها اینها با جنگی که راه انداختند، نتوانستند اهداف را محقق بکنند بلکه نتوانستند امنیت را به شهروندان اسرائیلی برنگرداندند و لذا هماکنون علاوه بر اینکه کابینه نتانیاهو مورد اعتراض جریانهای اپوزیسیون اسرائیلی قرار دارد، در درون خودشان هم با مشکل مواجه شدند و دائم نتانیاهو به خروج از کابینه تهدید میکنند.
شکیبایی افزود: علت تهدید نتانیاهو برای خروج از کابینه برای تن ندادن به این آتش بس است ولی دیدید که با توجه به نیازی که امریکاییها به این آتش بس داشتند و فشاری که بر او گذاشتند و همینطور مقاومت حماس در برابر اسرائیل؛ رژیم ناچار شد که آتش بس را بپذیرد. با پذیرش این توافق بدون شک آنهایی که تهدید به خارج شدن از کابینه کرده بودند با این کار کابینه را از نصاب میاندازند و احتمال خارج شدن این افراد قوی است لذا به احتمال زیاد رژیم به سمت یک انتخابات زود هنگام خواهد رفت.
source