ایسنا: مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو، آخرین وضعیت بازار دارویی و تجهیزات پزشکی کشور را تشریح کرد. او در توضیح علت اصلی کمبودهای دارویی ادامه داد: شرکتهای تأمینکننده دارو به شکل حاد با مشکل تأمین نقدینگی مواجه هستند.
به طوری که در ۹ماهه اول سال از دو میلیاردو ۸۰۰ میلیون دلار ارز تخصیصی توسط بانک مرکزی، دو میلیاردو ۲۰۰ میلیون دلار آن را جذب کردند و به دلیل مشکلات نقدینگی موفق نشدند ۶۰۰ میلیون دلار آن را جذب کنند. او با اشاره به بدهی بخش دولتی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی گفت: درحالحاضر میزان بدهی بخش دولتی در حوزه دارو ۳۶ همت است و در حوزه تجهیزات پزشکی به ۲۰ همت میرسد که عمق مطالبات نیز طولانی است و مشکلات نقدینگی را تشدید میکند.
معاون وزیر بهداشت دومین عامل کمبودهای دارویی را قیمتگذاری سرکوبگرانه دانست و گفت: در سالهای اخیر با وجود افزایش قیمت ارز مبادلهای و تورم، قیمتگذاری دارو متناسب نبوده و برخی از داروها به دلیل عدم صرفه اقتصادی از چرخه تولید خارج شدهاند که عمدتا جزء داروهای بیمارستانی بودهاند و ارائه خدمات در بیمارستانها را با مشکلات جدی مواجه میکرد. اصلاح قیمتگذاری از داروهای تزریقی و بیمارستانی شروع شد؛ چراکه در این بخش پوشش ما در مورد بیماران کاملتر است.
او افزود: در بدو ورودمان به سازمان، میزان کمبود داروهای بیمارستانی ۵۷ قلم بود که با اقدامات صورتگرفته، امروز به کمتر از ۱۰ قلم رسیده است که امیدواریم این تعداد اقلام را با نیز مدیریت کنیم. رئیس سازمان غذا و دارو درباره وضعیت کمبود داروهای عمومی نیز اظهار کرد: بسیاری از داروها به دلیل عرضه کمتر از نیاز بیماران، در داروخانههای خاصی عرضه میشوند که برای تأمین بیشتر و بهتر این اقلام دارویی اقدام کردهایم تا مردم بتوانند از نزدیکترین داروخانه داروی مد نظر خود را تهیه کنند.
حذف ارز ترجیحی دارو فعلا در برنامه دولت نیست و سال آینده نیز ارز ترجیحی وجود دارد اما قیمت آن را هنوز نمیدانیم. اصل آن است که باید از بیماران حمایت شود. اگر بیمهها قوی باشند و بودجه مناسب نیز به آنها داده شود، بهترین مدل حمایت از بیماران خواهد بود.
اما در مجموع اگر افزایش قیمتی در نرخ ارز ترجیحی داشته باشیم، قاعدتا قیمتها متناسب با آن افزایش خواهد یافت و در این صورت نیز راهکار لازم برای حمایت از مردم اعمال شود. در مجموع دغدغه دولت آن است که دارو و تجهیزات مورد نیاز در دسترس مردم باشد. رئیس سازمان غذا و دارو همچنین در پاسخ به سؤالی درباره تأمین داروی بیماران SMA گفت: داروی این بیماران در دنیا بسیار گرانقیمت است و در مورد اثربخشی آن اختلافنظرهایی وجود دارد. پیرصالحی افزود: هزارو ١٠٠ بیمار شناساییشده داریم که پیشبینی میکنیم تا پنج هزار نفر باشند و میدانیم خانواده بیماران در مضیقه هستند و باید دانست که داروهای این بیماران بسیار گرانقیمت هستند.
او ادامه داد: موضوع نیاز بیمار و اثربخشی به معاونت درمان سپرده شد و دریافتیم دارو ١٠ تا ١۵ درصد در بهبود عملکرد اثربخش است. او با بیان اینکه دو داروی این بیماران در شکل تزریقی و خوراکی که به صورت محدود وارد میشود، بسیار پرهزینه است، افزود: هر عدد داروی خوراکی این بیماران که به صورت شربت در دسترس است، ٣٨٠ میلیون تومان قیمت دارد و هر بیمار ٢.۵ عدد شیشه در ماه باید مصرف کند. پیرصالحی عنوان کرد: دو شرکت موفق شدند برای تولید شکل خوراکی این دارو پروانه بگیرند که یک مورد از آنها وارد بازار شده است.
قیمت هر عدد شربت ایرانی ٢۴ میلیون تومان بوده که برای تعداد مورد نیاز بیماران در هر ماه ۶٠ میلیون هزینه مصرفی هر بیمار است. این هزینه برای بیماران قابل پرداخت نیست و در بسیاری از کشورهای دنیا مؤسسات خیریه بیماران را حمایت میکنند. بنابراین درخواست پوشش بیمهای به شورای عالی بیمه رفته است اما ما باید از فضای رسانهای استفاده کنیم که خیران پای کار بیایند.
پیرصالحی درباره تأمین واکسن آنفلوانزا در کشور و همچنین امکان اثربخشی تزریق آن در فصل شیوع این بیماری، گفت: بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوانزا همزمان با شروع فصل این بیماری یعنی شهریور و مهرماه است. بر همین اساس نیز عمده برنامهریزی برای تولید و واردات واکسن نیز برای همین ماههاست. پیرصالحی با اشاره به نیمه عمر یکساله واکسنهای آنفلوانزا، ادامه داد: این واکسنها معمولا بین خرداد و تیرماه تولید میشوند و براساس مصارف سالهای گذشته نیز سفارش تولید و واردات آن داده میشود.
امسال نیز طبق روال معمول سفارشها صورت گرفت و مصرف شد. او در این باره ادامه داد: اکنون و در این فصل نیز برای مصرف باید سفارشگذاری شود. البته چندان نمیتوان تعداد بالا سفارش داد و سفارشهای کوچک انجام و وارد میشود. بنابراین سفارشهایی انجام شده که وارد داروخانهها میشود. هرچند ممکن است به دلیل سفارشهای کوچک امکان توزیع در همه داروخانهها نباشد. در این فصل که اغلب شیوع بیماری را شاهدیم، بیشتر مباحث پیشگیری مطرح است. پیرصالحی گفت: برای امسال دو میلیونو ۲۰۰ هزار دوز واکسن آنفلوانزا وارد کشور شد و مابقی نیز از تولید داخل تأمین شد.
source