به گزارش «راهبرد معاصر»؛ اواخر سال 2024 میلادی سوریه بار دیگر به سرتیتر اخبار منطقه و جهان بازگشت، سران اروپا مجبور شدند بار دیگر بر موضوع مهاجرت تمرکز کنند و در آن سوی اقیانوس اطلس، دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در آستانه بازگشت به کاخ سفید است؛ تحولی که «سال انتخابات» در اروپا را رنگ و بویی دیگر داد و انتظار شوک های بیشتر به دستگاه های سیاسی غرب می رود.
جنگهایی که سال 2023 میلادی بر بستر سیاسی جهان تعریف شدند، همچنان در حال شدت گرفتن هستند و در برخی موارد انسان های بی گناه زیادی بهای وحشتناکی برای آن پرداخت می کنند. همه این موارد ممکن است تحت الشعاع تهدید ناشی از گرمایش جهانی قرار بگیرد که آینده بشریت را تهدید می کند.
جنگ غزه باعث افزایش تنش در سراسر منطقه شده است و ترورها، بمباران ها و حملات موشکی و تقابل مستقیم نظامی ایران و رژیم صهیونیستی را به همراه داشته است
با وجود هشدارهای بسیار از سوی دانشمندان و سازمانهای بینالمللی، کشورها همچنان در مهار پدیده گرمایش جهانی ناکام هستند؛ اگر لفاظیهای ترامپ رنگ واقعیت به خود بگیرد، دوره دوم ریاست جمهوری اش ممکن است با تضعیف تلاشهای بینالمللی همراه شود.
جنگ ها، یکی پس از دیگری
به گزارش وزارت بهداشت فلسطین، با کشته شدن بیش از 44 هزار و 500 فلسطینی و زخمی شدن 105 هزار نفر دیگر نسل کشی فلسطینیان در جنگ غزه به وسیله رژیم صهیونیستی همچنان رو به افزایش است. تحلیلگران تخمین می زنند، نزدیک به 60 درصد ساختمان های نوار غزه تا نوامبر 2024 میلادی آسیب جدی دیدند؛ یعنی بسیاری از 1.9 میلیون آواره فلسطینی خانه ای برای بازگشت نخواهند داشت.
جنگ غزه باعث افزایش تنش در سراسر منطقه شده است و ترورها، بمباران ها و حملات موشکی و تقابل مستقیم نظامی ایران و رژیم صهیونیستی را به همراه داشته است. پس از حدود یک سال تبادل موشک، درگیری میان حزبالله و رژیم صهیونیستی ماه اکتبر با تجاوز زمینی صهیونیست ها به جنوب لبنان به اوج خود رسید، گرچه مقاومت لبنان به خوبی ایستادگی و صهیونیست ها را مجبور به توافق آتش بس کرد.
در همسایگی لبنان شاهد سرنگونی سریع رژیم بشار اسد، رئیس جمهور سابق سوریه و به دنبال آن حملات هوایی رژیم صهیونیستی به تأسیسات تسلیحاتی این کشور بودیم.
در آن سوی اروپا، جنگ اوکراین ادامه دارد. اوکراینی ها سال 2024 میلادی تلاش کردند برای روسیه به موفقیت هایی دست یابند، اما موفق نشدند و سال گذشته را با ناکامی در عرصه نظامی پایان بردند. تداوم فشار روسیه بر اوکراین هزینه سنگینی برای نیروهای کی یف به همراه دارد، زیرا چند ماه گذشته را فوقالعاده وحشتناک سپری کردند.
سال شلوغ انتخابات
با برگزاری انتخابات در بیش از 60 کشور ازجمله فرانسه، انگلیس، بلغارستان، هند، ژاپن و آمریکا و نیز شورای اروپا، سال 2024 میلادی سال شلوغ انتخاباتی بود. از آنجایی که نیروهای راست به طور گسترده موقعیت خود را در جریان اصلی سیاسی تثبیت کردند، نظرسنجی ها نشان می دهند شبکه های اجتماعی مانند تیک تاک نفوذ زیادی بر افراد در جهت کسب آرا دارند. بیشتر کمپین های پیروز انتخاباتی در اروپا نیز در همین شبکه ها ایجاد شد.
گردش به راست اروپا در بسیاری از آرای انتخاباتی 2024 میلادی مشهود بود. در برخی کشورها، احزاب راست افراطی به قدرت رسیدند و در کشورهای دیگر موقعیتی به دست آورده اند که به آنها اجازه می دهد فشار قابل توجهی بر دولت ها وارد کنند.
محافظهکاران و اصلاحطلبان راستگرای اروپایی به رهبری جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا پس از انتخابات پارلمان اروپا در ژوئن، به دلالان قدرت در اتحادیه اروپا تبدیل شدند. تصمیم تکان دهنده امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه برای برگزاری انتخابات زودهنگام به دنبال رأی گیری اتحادیه اروپا، این کشور را در هرج و مرج سیاسی فرو برده است.
وحشت بر سر موج مهاجرت
جنگها و بیثباتی سیاسی در همسایگی اروپا، همراه با تغییر چشمانداز سیاسی به راست، موضوع مهاجرت را دوباره در دستور کار رهبران اروپایی قرار و افزایش حمایت از احزاب راست افراطی ضد مهاجرت در بسیاری از کشورهای اروپایی، دولت ها را به اتخاذ سیاست های محدودکننده فزاینده ای سوق داده است.
دوران سیاست درهای باز اروپا در قبال پناهجویان سوری که در شعار آنگلا مرکل، صدراعظم وقت آلمان تجسم یافته بود، یعنی «می توانیم این کار را انجام دهیم» گذشته است. حفظ امنیت مرزهای اروپا به اولویت نخست تبدیل شده و در برخی جاها تمرکز سیاسی حتی شامل دور نگه داشتن کامل مهاجران از اتحادیه اروپاست.
محافظهکاران و اصلاحطلبان راستگرای اروپایی به رهبری جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا پس از انتخابات پارلمان اروپا در ژوئن، به دلالان قدرت در اتحادیه اروپا تبدیل شدند
بروکسل نیز از این واقعیت مستثنی نبود. کمیسیون اروپا که اول دسامبر بار دیگر به ریاست اورسولا فون در لاین تشکیل شد، وعده داد اقدامات سختگیرانه ای را در مقابله با مهاجرت انجام دهد. در واقع، سیاستهایی که پیش تر حاشیهای و افراطی تلقی میشدند، مانند ایجاد «مراکز بازگشت» و «نقاط کانونی در کشورهای ثالث» برای بازداشت پناهجویان در انتظار رسیدگی و نیز اخراج اجباری، اکنون در جریان اصلی سیاسی جا افتاده است.
شینگن، بزرگترین منطقه سفر رایگان جهان و تاج زینتی اروپا، قربانی احساسات ضد مهاجرتی شده است. چندین کشور ازجمله آلمان کنترلهای موقت مرزی را دوباره اعمال کردهاند و خطرات امنیتی، تروریسم و مهاجرت را دلایلی برای برقراری مجدد بازرسیها عنوان کردهاند. قرار است این محدودیتها موقتی باشد، اما برخی از آنها چندین بار تمدید شده اند تا تقریباً دائمی شوند.
عوارض گمرکی
مشکلات اروپا به همین جا ختم نشد. اتحادیه اروپا سال جاری میلادی که در آغازش هستیم، نگرانی های دیگری دارد. با وجود رشد ناامیدکننده اقتصادی، مشکلات رقابتی و بخش صنعتی متزلزل، آخرین چیزی که اروپا به آن نیاز دارد، جنگ تجاری است.
اما امکان دارد همان موضوعی رخ دهد که اروپایی ها نگرانش هستند. تهدید ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه های 10 درصدی بر همه کالاها و 60 درصدی بر کالاهای چینی، اروپایی ها را از اثرات احتمالی آن ترسانده است. آشتی دادن آمریکا به عنوان بزرگترین شریک تجاری اتحادیه اروپا و چین، به عنوان دومین شریک تجاری بزرگ و بزرگترین منبع واردات قاره سبز، برای این اتحادیه دشوار خواهد بود.
گرم شدن زمین
سال2024 میلادی در مسیر تبدیل شدن به گرم ترین سال ثبت شده قرار دارد. همچنین نخستین سالی خواهد بود که در آن دما 1.5 درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن خواهد بود. ناتوانی در مهار گرمایش جهانی تا 1.5 درجه سانتیگراد (تعهدی که کشورها در کنفرانس آب و هوایی پاریس سال 2015 میلادی انجام دادند) نشانه شکست همکاری بین المللی در حوزه آب و هواست.
آخرین ارزیابی سازمان ملل متحد تأیید می کند، اقدامات جهانی در زمینه آب و هوا به طرز قابل تأملی ناکافی است. برنامهها و سیاستهای کنونی باعث میشود دمای جهانی در این قرن میان 2.6 تا 3.1 درجه سانتیگراد افزایش یابد، بدون اینکه چشماندازی برای محدود کردن افزایش دما به هدف 1.5 درجه سانتیگراد وجود داشته باشد. محدودیت دو درجه سانتیگرادی توافق پاریس نیز در معرض خطر جدی است.
دانشمندان می گویند، با افزایش دمای سه درجه سانتیگراد، جهان ممکن است مرحله ای را طی کند که از آن بازگشتی وجود ندارد، به طور چشمگیری آب و هوای سیاره تغییر می کند، سطح آب دریاها افزایش می یابد و باعث فروپاشی جداره یخ های قطبی می شود.
کنفرانس اقلیمی COP29 امسال در باکوی جمهوری آذربایجان بار دیگر با جنجال همراه بود. در حالی که مذاکره کنندگان به توافقی دست یافتند که طبق آن ثروتمندترین کشورها تا سال 2035 میلادی دست کم 300 میلیارد دلار سالانه برای کمک به فقیرترین کشورها در مبارزه با تغییرات آب و هوایی کمک کنند، بسیاری از تحلیل ها نشان داده اند این مبلغ بسیار کمتر از تریلیون ها دلار مورد نیاز برای کمک به کشورهاست. کشورهای آسیب پذیری که باید در برابر خشکسالی، سیل، بالا آمدن سطح دریاها و طوفان ها مقاومت کنند.
بازگشت به کاخ سفید
بازگشت دونالد ترامپ در ژانویه نه تنها موضوعات مهم بین المللی و سیاسی، بلکه آینده توافق آب و هوایی پاریس را تحت الشعاع قرار می دهد. رئیس جمهور منتخب آمریکا که گرم شدن زمین را نوعی فریب می خواند، احتمالاً بسیاری از سیاست های آب و هوایی آمریکا را در زمان وحشتناکی برای سیاره زمین لغو خواهد کرد.
source