پس از بسته شدن درگاههای پرداخت پلتفرمهای تبادل رمز ارز از روز گذشته (۶ دی) بیش از ۵۰ فعال حوزه رمزدارایی در نامهای به مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری نسبت به اقدامات و رویههای غلطی که بانک مرکزی در برابر این فعالان به کار گرفته اعتراض کردهاند.
این فعالان در نامه خود اعلام کردهاند که بخش خصوصی این صنعت در نتیجه رویههای غلط بانک مرکزی ناامید است و گویی با فیلترینگی خودساخته بر شریان اقتصاد دیجیتال کشور باید دست و پنجه نرم کند. آنها تاکید کردهاند که این تصمیمات سلبی و مخرب در سیاستگذاری فناوریهای نوین، ایجاد محدودیتهای غیرضروری و نگاه غیرکارشناسانه، نه تنها فرصت محدود ایران برای رشد اقتصادی از طریق فناوریهای نوین را از بین میبرد، بلکه مهمترین سرمایه کشور، یعنی نیروی انسانی توانمند را نیز فراری میدهد.
به باور امضاکنندگان این نامه تصمیمات بانک مرکزی علاوه بر خسارت به کسبوکارهای فعال در این زمینه به حقوق میلیونها ایرانی تعدی کرده و اقدامات آن نهاد، یک صنعت را با بیش از ۵ هزار نیروی نخبه و متخصص و دهها شرکت دانشبنیان دچار تنش و آسیب جدی کرده است. آنها سیاستها و تصمیمات بانک مرکزی در این زمینه را مصداق بارز ضدیت با بخش خصوصی و تلاش در جهت تضعیف و نابودی فضای سالم کسبوکار در کشور عنوان کردهاند که متاسفانه تاکنون با هیچ واکنش و هزینهای از سوی دولت روبرو نشده است.
به گزارش «فنزی»، پنجشنبه ۶ دی ماه، بانک مرکزی در اقدامی بدون اطلاع قبلی درگاههای پرداخت پلتفرمهای تبادل رمزارز را مسدود کرد. این درحالی است که پیش از این نیز در سوم آبان ماه سال جاری، بانک مرکزی با بهانه مدیریت بازار ارز، حسابهای بانکی پلتفرمهای تبادل رمزارز را مسدود کرده بود و پس از آن در تاریخ ۱۳ آبان ماه نیز با قطع کامل خدمات پرداختیارها، روزهای متمادی سبب نارضایتی کاربران و هموطنانمان شد.
این اقدامات بانک مرکزی از شب گذشته باعث واکنش فعالان این حوزه شده و تاکنون انجمن فینتک و بلاکچین در بیانیههایی متفاوت نسبت به این اقدامات اعتراض کردهاند.
در جدیدترین اقدام هم بیش از ۵۰ کسبوکار فعال در حوز رمز ارز در نامهای به رئیس جمهوری نسبت به اقدام جدید بانک مرکزی در این زمینه اعتراض کردهاند.
در ابتدای این نامه آماده است که اقداماتی اینچنینی مصداق بارز ضدیت با بخش خصوصی و تلاش در جهت تضعیف و نابودی فضای سالم کسبوکار در کشور است که متاسفانه تاکنون با هیچ واکنش و هزینهای از سوی دولت روبرو نشده است. طنز تلخ ماجرا آنجاست که با وجود هشدارهای فعالان و دلسوزان اکوسیستم رمزدارایی ایران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی در ۱۳ آذر با مصوبه هیات عامل، داعیهدار تنظیمگری توسعهمحور در صنعت رمزارز شدهاست، توسعهای که در نتیجه آن، برای سومین بار، میلیونها کاربر ایرانی از بدیهیترین حق خود یعنی استفاده از پلتفرم داخلی و سرمایهگذاری محروم شدهاند. توسعهای که برای پلتفرمهای شفاف به معنای مسدودسازی شریان حیاتی و برای بازارهای زیرزمینی و غیرشفاف چراغ سبز گسترش فعالیت است!
نویسندگان این بیانیه در ادامه این سوال را مطرح کردهاند که چرا بسیاری از جوانان این کشور که با استفاده از ابزارهای نوین مالی، فرصتی برای سرمایهگذاری و ساخت آیندهای بهتر پیدا کرده بودند، باید با تصمیمات عجولانه، این فرصتها از میان برود؟ به باور آنها اگر امروز نسبت به این تصمیم بیتفاوت باشیم، فردا چه تضمینی وجود دارد که تصمیمات مشابه، دیگر شیوه هایی را که مردم برای کسب درآمد و سرمایهگذاری در برابر تورم به آنها تکیه میکنند، هدف قرار ندهد و به نوعی آزادی افراد در انتخاب و مدیریت داراییهایشان نیز محدود نشود؟
نویسندگان این نامه به صحبتهای همیشگی مسعود پزشکیان در سخنانش که اعلام میکند «برای ساختن آیندهای بهتر به مردم امید داد.» اشاره کرده و نوشتهاند: «امروز بخش خصوصی در نتیجه چنین رویههای غلطی ناامید است و گویی با فیلترینگی خودساخته بر شریان اقتصاد دیجیتال کشور باید دست و پنجه نرم کند. این تصمیمات سلبی و مخرب در سیاستگذاری فناوریهای نوین، ایجاد محدودیتهای غیرضروری و نگاه غیرکارشناسانه، نه تنها فرصت محدود ایران برای رشد اقتصادی از طریق فناوریهای نوین را از بین میبرد، بلکه مهمترین سرمایه کشور، یعنی نیروی انسانی توانمند را نیز فراری میدهد.»
به باور آنها تصمیمات امروز نه تنها سرمایه مردم، بلکه مسیرهای اقتصادی پیش روی نسلهای بعد را نیز دستخوش تغییر میکند. نویسندگان نامه تاکید کردهاند که اگر امروز از حقوق خود مراقبت نکنیم، ممکن است فردا فرصتهای ما برای دستیابی به اقتصادی شفاف و پایدار محدود شود.
کارآفرینان و مدیران پلتفرمهای دانشبنیان صنعت رمزدارایی در این نامه یادآور شدهاند که بانک مرکزی جمهوری اسلامی امروز به حقوق میلیونها ایرانی تعدی کرده و اقدامات آن نهاد، یک صنعت را با بیش از ۵ هزار نیروی نخبه و متخصص و دهها شرکت دانشبنیان دچار تنش و آسیب جدی کرده است. به گفته آنها در شرایطی که کشور بیش از هر زمانی به بخش خصوصی توانمند نیاز دارد، بانک مرکزی با فشار بیشتر بر کسبوکارهای شفاف و سالم، عملاً زمینه را برای گسترش و ایجاد بازارهای غیرشفاف و زیرزمینی مهیا میکند و این به معنای مرگ کارآفرینی و فرار سرمایه است.
در پایان این نویسندگان بر خسران جدی و تبعات تصمیمات بانک مرکزی تاکید کرده و خاطرنشان کردهاند که امروز چنین تصمیماتی سبب از بین رفتن اندک امید فعالان و نخبگان باقیمانده در کشور و بیاعتنایی به برنامههای توسعهای و اشتغالزایی میشود.
source