Wp Header Logo 2034.png

به گزارش بازارنیوز، در طول یکسال اخیر و پس از شروع عملیات طوفان الاقصی، دولت‌های اردن، مصر و امارات به صورت شفاهی از جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان انتقاد کردند اما بنابر اعلام برخی منابع خبری و آمار تجاری، روابط اقتصادی خود با اسرائیل را کاهش نداده‌اند.

پیش از شروع عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و حمله حماس به رژیم صهیونیستی، «شورای تجاری امارات – اسرائیل» به‌صورت مداوم در شبکه‌های اجتماعی فعالیت کرده و با اشتیاق اعلام می‌کرد که روابط تجاری بین اسرائیل و امارات متحده عربی به‌صورت جدی در حال پیشرفت است؛ گفتنی است که ارتباط علنی این دو کشور، پس از عادی‌سازی روابط در سال ۲۰۲۰ و امضای «توافق‌نامه‌ ننگین ابراهیم» شکل گرفت.

بنا بر بررسی صفحه مجازی «شورای تجاری امارات و اسرائیل»، این وضعیت پس از اکتبر 2023 به صورت جدی تغییر کرده است؛ آخرین پست این شورا در فضای مجازی مربوط به 8 اکتبر بود سال گذشته بود و از آن زمان هیچ خبری از سمت شورای تجاری امارات و اسرائیل در فضای مجازی منتشر نشده است.

همان‌طور که گفته شد، رهبران کشورهای عربی دارای روابط تجاری با رژیم صهیونیستی، از جمله امارات، اردن و مصر، همگی انتقاداتی از نحوه انجام عملیات نظامی اسرائیل در غزه و لبنان ابراز کرده‌اند. متأسفانه از زمان آغاز حملات نظامی اسرائیل به فلسطین، بیش از ۴۲,۰۰۰ نفر در این منطقه شهید شده‌اند که شامل بیش از ۳,۴۰۰ کودک می‌شود. به همین دلیل، رهبران این سه کشور عربی حداقل به‌صورت شفاهی لحن منتقدانه نسبت به فعالیت رژیم صهیونیستی گرفته‌اند.

باید به این مسئله نیز اشاره کرد که در سال گذشته عربستان سعودی تمایل زیادی به عادی‌سازی روابط با اسرائیل داشت، اما از اوایل سال 2024، مقامات عربستان بر این نکته تأکید کردند که هر فرآیند عادی‌سازی باید شامل راهی به سوی تشکیل یک دولت فلسطینی مستقل باشد.

روابط تجاری اعراب با رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد

باوجود تمام انتقادات لفظی رهبران کشور‌های عربی، به نظر می‌رسد روابط تجاری بین این کشورها و اسرائیل تحت‌تأثیر قرار نگرفته است. از میان تمام کشورهای منطقه، امارات متحده عربی بیشترین میزان تجارت را با اسرائیل دارد و پس از آن، به ترتیب ارزش روابط تجاری در سال ۲۰۲۲، اردن، مصر، الجزایر، مراکش و بحرین قرار دارند.

بر اساس آمار ماهانه تجارت خارجی برای اوت ۲۰۲۴ که توسط اداره آمار رژیم صهیونیستی جمع‌آوری شده، میزان تجارت این کشورها با اسرائیل در سال جاری عمدتاً مثبت باقی‌مانده است.

در مورد اردن، تجارت در اوت امسال تقریباً مشابه سال گذشته بود و تنها حدود ۱٪ کاهش داشته است، اما تجارت مصر با اسرائیل در اوت امسال بیش از ۳۰٪ رشد کرده است. تجارت با مراکش و بحرین که هر دو امضاکننده توافق‌ ابراهیم هستند، نیز در سال جاری به طور قابل‌توجهی درحال‌رشد است، این در حالی است که پیش‌ازاین بحرین هشدار داده بود که روابط تجاری خود با رژیم صهیونیستی را قطع می‌کند.

همچنین، در سال ۲۰۲۳، ارزش کل تجارت امارات و اسرائیل حدود ۲.۹ میلیارد دلار بود و احتمال دارد در سال 2024 افزایش داشته باشد، چرا که در هفت ماه اول سال ۲۰۲۴، مجموع تجارت امارات و اسرائیل به ۱.۹۲۲ میلیارد دلار رسیده است. اگر این روند ادامه یابد، مجموع تجارت امارات و اسرائیل ممکن است تا پایان سال به ۳.۳ میلیارد دلار برسد.

از طرف دیگر، برخی از فعالان تجاری در کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس برای عرضه کالا‎های اسرائیلی اقدام به حذف برچسب محصولات کرده و آن‌ها را به اسم کشور‌های دیگر در بازار عرضه می‎‌کنند.

روابط تجاری امارات با رژیم صهیونیستی
روابط تجاری امارات با رژیم صهیونیستی

آینده روابط اقتصادی میان رژیم صهیونیستی و اعراب چگونه خواهد بود؟

بااین‌حال، کارشناسان می‌گویند پیش‌بینی آینده روابط تجاری میان اعراب و رژیم صهیونیستی دشوار است. درحالی‌که روابط تجاری در سال جاری حفظ شده است؛ نرخ رشد روابط تجاری بر اساس توافق‌ ابراهیم پیشرفت نداشته است.

بااین‌حال، به گفته بازرگانان اسرائیلی و اماراتی، به جز بخش‌هایی که به طور مستقیم تحت‌تأثیر جنایات اسرائیل قرار گرفته‌ است، بیشتر تغییرات سطحی بوده است. آنها به خبرنگاران گفته‌اند که معاملات تجاری هنوز قوت خود را حفظ کرده و هیچ‌یک از طرفین نمی‌خواهد درباره آنها به طور علنی صحبت کند.

به طور مثال، دینا اسفندیاری، کارشناس مؤسسه‌ بین‌المللی مطالعات استراتژیک در لندن دررابطه‌با روابط تجاری اسرائیل و اعراب می‌گوید: در برخی موارد، حتی کسب‌وکار تجار اسرائیلی و اعراب گسترش‌یافته است. البته بنا بر اعلام وی روابط تجاری اسرائیل و بخش دولتی اقتصاد امارات ادامه یافته است؛ اما بسیاری از فعالان بخش خصوصی در امارات نسبت به گسترش فعالیت خود با رژیم صهیونیستی احساس نگرانی می‎کنند.

به گفته اسفندیاری، بسیاری از شهروندان ثروتمند امارات در سال گذشته علاقه‎مند بودند که روابط تجاری خود را با اسرائیل گسترش دهند؛ اما در حال حاضر به دلیل جنایات رژیم نسبت به پیگیری روابط تجاری خود با رژیم صهیونیستی دچار تردید شدند. البته این مسئله به دلیل امکان بی‎آبرویی برای آن‎ها در میان مردم است و این نگرانی برای دولت امارت وجود نداشته و به همین دلیل سطح روابط تجاری خود با اسرائیل را حفظ کرده است.

رابرت موگیلنیکی، محقق ارشد مؤسسه خلیج‌فارس در واشنگتن، دراین‌رابطه می‎‌گوید: تجار عرب از محاسبات متفاوتی برای سنجش ریسک‌ها و پاداش‌های مرتبط با تعامل تجاری با اسرائیل استفاده می‎‌کنند. بنا بر نظر وی، باوجود رشد تنش‌های دیپلماتیک و بحران غزه، روابط اقتصادی و تجاری بین کشور‌های عربی و اسرائیل همچنان قوی باقی خواهد ماند.

دورویی برخی دولت‌های عربی در حمایت از ملت فلسطین

متأسفانه، برخی از دولت‌های منطقه مانند امارات و عربستان سعودی، در بسیاری از موارد با قدرت‌های غربی همسو بوده و یا تابع دستورات و سیاست‌های ابلاغی از سمت آمریکا هستند. این کشورها ممکن است در ظاهر حاشیه امنی داشته باشند و به نظر برسد که استقلال عمل دارند، اما در واقع توانایی مخالفت جدی با غرب را ندارند.

اگر این دولت‌های عربی در مقطعی تصمیم به مخالفت با غرب بگیرند، این اقدام معمولاً در قالب سناریویی از پیش تعیین شده و تحت نظارت همان قدرت‌های غربی صورت می‌گیرد. به‌عبارت‌دیگر، این مخالفت‌ها بیشتر به‌عنوان یک نمایش سیاسی یا تاکتیکی انجام می‌شود تا نشان‌دهنده اراده واقعی این دولت‌ها باشد.

در پایان باید به این مسئله اشاره کرد که این وضعیت به دلیل وابستگی‌های اقتصادی، نظامی و سیاسی این کشورها به غرب شکل‌گرفته است. بسیاری از دولت‎های عربی منطقه برای تأمین امنیت و ثبات داخلی خود به حمایت‌های سیاسی و نظامی کشورهای غربی متکی هستند و این وابستگی‌ها باعث می‌شود که نتوانند به‌راحتی از دستورات غربی تخطی کنند.

پایان پیام/


لینک کوتاه:
https://bazarnews.ir/?p=226752
کپی شد

source

khazarnameh.ir

توسط khazarnameh.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *