تجارت غیرنفتی ایران و پاکستان در سال گذشته، به بیش از ۲.۷ میلیارد دلار رسیده، اما برای تحقق هدفگذاری سند پنجساله همکاری دو کشور، این رقم در سال جاری تقریبا باید دو برابر شود. البته ظرفیت تجارت دو کشور بیش از این مقدار است و در سالهای اخیر برای تجارت ۱۰ میلیارد دلاری ایران و پاکستان هدفگذاری شده است.
ایران و پاکستان از دهه 80 تاکنون تلاشهایی برای توسعه مناسبات تجاری داشتند. برای مثال در سال ۱۳۸۲ ایران و پاکستان یک موافقتنامه تعرفه ترجیحی منعقد کردند، اما از سال ۱۳۹۷ واردات بیش از دو هزار قلم کالا ممنوع شد و خیلی از کالاهای موجود در توافقنامه تعرفه ترجیحی ایران و پاکستان نیز در این لیست قرار گرفت. اما اواخر سال گذشته مسئولان سازمان توسعه تجارت اعلام کردند موافقتنامه تجارت ترجیحی با پاکستان احیا شده و موافقتنامه تجارت آزاد هم با این کشور شروع شده و در مراحل نهایی تبادل لیست است.
به گزارش ایسنا، سید محمدصادق قنادزاده، معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت، نیز اردیبهشتماه اعلام کرده بود که در اینباره چهار دور مذاکره انجام شده و تبادل لیست و سند انجام شده و ایران منتظر پاسخ طرف پاکستانی است. حالا براساس آخرین اخباری که وزیر صمت اعلام کرده، وزیر پاکستان در دو ماه آینده برای نهاییکردن این لیست به ایران خواهد آمد.
در سالهای اخیر دو کشور برای رسیدن به تجارت ۱۰ میلیارد دلاری هدفگذاری کردند. همچنین در سند پنجساله همکاری دو کشور دیده شده که تجارت ایران و پاکستان تا سال ۱۴۰۳ به پنج میلیارد دلار برسد که باید دید محقق میشود یا نه.
البته معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت پیشتر گفته بود که اگر تجارت غیررسمی بین دو کشور به تجارت رسمی تبدیل شود، همین الان هم تجارت پنج میلیارد دلاری محقق شده است؛ چراکه تجارت رسمی دو کشور حدود ۲.۵ میلیارد دلار است، اما اگر تجارت غیررسمی هم محاسبه شود حداقل دو برابر این رقم است.
بررسی آمار تجارت بین ایران و پاکستان نشان میدهد تراز تجاری ایران با پاکستان به لحاظ ارزشی طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۱ همواره بهنفع ایران بوده، اما طی دو سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ واردات ایران از پاکستان سرعت رشد به مراتب بالاتری در مقایسه با صادرات ایران به پاکستان داشته و سهم برنج نیز از کل ارزش صادرات ایران از این کشور بیش از ۸۵ درصد بوده است.
source