ابوالفضل ابوترابی، با بیان اینکه دشمن همواره تلاش دارد تا از طریق عوامل خود و در فضای تلگرامی و سایر اقدامات در فضای مجازی بازار ارز را دچار تلاطم کند، تاکید کرد: این عوامل و نفوذیها و اخلالگران با ایجاد فضاسازی و جو روانی کاذب در فضای تلگرامی بازار ارز را دچار نوسان میکنند و از این طریق به دنبال ضربه زدن به اقتصاد کشور هستند.
وی اظهار کرد: از این گذشته ما در یک سال گذشته حوادث امنیتی بزرگ و متعددی را در سطح منطقه داشتیم که هر یک از آنها میتوانست آسیب جدی به اقتصاد کشور و بازار ارز بزند.
ابوترابی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که با همه این مسائل و موارد، با مدیریت خوب بانک مرکزی تلاطم ارز در بازار در یکسال گذشته به حداقل رسیده است و در اتفاق اخیر نیز باوجود اینکه قیمت دلار بالا رفت؛ اما دوباره با روند کاهشی مواجه شد که این سیر نزولی دلار ادامهدار هم خواهد بود.
نماینده مردم نجف آباد در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: واقعیت این است که بعد از هر حادثه امنیتی اگر هم تغییر قیمتی در بازار ارز ایجاد میشد این تغییر قیمت حداقلی بود و پس از چند روز هم فروکش میکرد و بازار به شرایط عادی خود باز میگشت.
ابوترابی افزود: افزایش درآمدهای نفتی و بهبود وضعیت ذخایر ارزی کشور و همچنین کوچک کردن بازارهای غیر رسمی با فروش ارز در بازار رسمی و ایجاد شفافیت در این حوزه توسط بانک مرکزی باعث شده تا امروز بازار ارز ما در برابر این تلاطم ها نسبت به گذشته مقاومت بیشتری داشته باشد و ما شاهد ثبات در بازار ارز کشور باشیم.
نقش تغییرات در مرکز مبادله بر بازار ارز
اصغر سمیعی، کارشناس اقتصادی در قالب طرح یک مثال به خبرنگار گسترش نیوز گفت: اگر میوه فروشی یک سبد شامل ۱۰۰ عدد پرتقال داشته باشد و از کارگر خود بخواهدهر پرتقال را ۱۰۰۰ تومان بفروشد؛ در پایان روز درآمد ۱۰۰ هزار تومانی کسب کرده است. اگر کارگر به هر دلیلی نیمی از پرتقال ها را ارزان تر از قیمت واقعی به مشتری های خاص بفروشد، مجبور میشود مابقی را با قیمتی گران تر به بقیه مشتری های دیگر بفروشد.
وی ادامه داد: بنابراین اگر بازار ساز به هر دلیلی حتی خیرخواهانه بخواهد مقداری از ارز کشور را با قیمتی غیر واقعی و ارزان تر به بازار عرضه کند، طبعاً متقاضیانی که دستشان از آن ارز ارزان کوتاه است، مجبور می شوند ارز مورد نیاز خود را با قیمتی گران تر از واقعی تهیه کنند، یعنی مقدار تخفیفی که به گروه اول داده شده، طبعاً از جیب گروه دوم خارج خواهد شد. این اتفاق می تواند بر عکس هم عمل کند، یعنی زمانی که نرخ ارزان و غیر واقعی تعطیل شد، شاید فشار بر بازار ارز و نرخ واقعی کمتر شود.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: با این استدلال مطمئنا حذف ارز ارزان و غیر واقعی بر بازار آزاد اثر مثبت دارد. درست مثل اینکه جنگاوران از یک سنگر غیر مطمئن و آسیبپذیر عقبنشینی کنند و قدری عقب تر در یک سنگر واقعی و مستحکم مستقر شوند، در آن صورت میتوانند با امنیت بیشتر و خیال راحت تر از آن سنگر حفاظت کنند و شاید بعدا هم بتوانند در فرصتی پیشروی کرده و در سنگر های جدید مستقر شوند.
حذف قیمت های غیر واقعی در بازار ارز
سمیعی ادامه داد: حذف هرگونه ارز رانتی و با قیمتهای غیر واقعی و تغییر قیمت به سمت بازار واقعی و آزاد، طبیعتاً امری صحیح تلقی میشود. اقتصاد امری علامت محور است و باید آزاد باشد. با آزاد بودن و انجام رقابت رشد میکند. هرچه دستورها از واقعیتها دورتر باشد، صدمه به اقتصاد وسیعتر صورت میگیرد و در واقع اقتصاد واقعی هرگونه اجبار و محدودیت را دفع میکند. اگر مسئولان دست از سر بازارها بردارند، هیچ دخالتی نکنند و فقط امر نظارت را به عهده بگیرند و اجازه دهند قیمت واقعی باشد و انواع قیمتهای دستوری و علامتهای گیج کننده را از اقتصاد کشور حذف کنند؛ امید میرود که پس از مدتی اوضاع اقتصاد کشور سامان پذیرد.
وی افزود: متاسفانه در دولت جدید هم گاهی موارد خلاف انتظار مشاهده می شود. برای مثال معاون اول محترم رئیس جمهور به محض شروع به کار خواستار حمایت فوری از بازار سهام و بورس می شود و این انسان را به یاد آن مرد تنومند میاندازد که کودکش را در بغل گرفته و سعی در آرام کردن او می کرد، مادر کودک به او میرسد و میگوید تو فقط کودک را رها کن و بغلش نکن خودش آرام میگیرد.
وضعیت بازار ارز
این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: علامتهای مثبتی در بازار ارز مشاهده میشود. از اول تابستان روند قیمت در بازار آزاد تقریباً با ثبات نسبی روبرو بود؛ به معنای دیگر، افزایش قیمت ارز در بازار نداشتهایم و از سوی دیگر در تابلوی قیمت های رسمی اعلامی از سوی بانک مرکزی، اولا قیمت ۴۲۰۰ تومانی از روی تابلو حذف شده، هر چند که هنوز برخی از تجار میتوانند از این ارز با این قیمت استفاده کنند. اینطور که گفته میشود از اول سال تاکنون حدود ۲ میلیارد دلار ارز با قیمت ۴۲۰۰ تومان به برخی داده شده است. همچنین برخی قیمتهای دیگر از جمله قیمت به اصطلاح ارز موزون را هم با یک شیب ملایم و رو به افزایش مشاهده میکنیم، به طوری که قیمت ارز موزون که اول تابستان ۳۷ هزار تومان بوده و نسبت به بازار آزاد حدود ۶۰ درصد ارزانتر بوده در اول شهریور ماه به ۴۲ هزار تومان رسیده که نسبت به بازار آزاد تقریباً ۴۰ درصد ارزانتر است.
سمیعی در پایان به خبرنگار گسترش نیوز گفت: اگر روند توقف قیمت ارز در بازار آزاد و ادامه افزایش تدریجی ارز موزون ادامه یابد؛ تا پایان سال این دو قیمت یکسان خواهند شد. اگر فرض کنیم که قیمتهای دیگر ابداع نشود، میشود امیدوار بود که به زودی ارز رانتی نداشته باشیم که این اتفاق بسیار مبارکی برآورد میشود.
منبع:
ایسنا
✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
پیش بینی عجیب از قیمت دلار | بازار نزولی می شود؟
source